Aktualności
Główny Lekarz Weterynarii: mięso z nielegalnego uboju jest bezpieczne
Na konferencji prasowej na temat bezpieczeństwa żywności Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas poinformowali, że mięso z nielegalnego uboju, pochodzące z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, jest bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi.
UPEMI w Parlamencie Europejskim- Round Table Discussion
W dniu dzisiejszym Agnieszka Różańska w imieniu UPEMI jest obecna w Parlamencie Europejskim biorąc udział w Dyskusji – Round Table Discussion – dotyczącej zapobieganiu protekcjonizmowi, którego przejawy blokują swobodny i pełny udział we Wspólnym Rynku UE.
Debata o jakości pod patronatem UPEMI
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego objęła patronatem debatę pt. „Jakość jako przewaga konkurencyjności i szansa na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych”, która odbyła się w dniu 10 kwietnia br., podczas V Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw.
EUROPEJSKIE FORUM ROLNICZE W JASIONCE!
W dniach 23-24 marca w Jasionce k. Rzeszowa odbyła się międzynarodowa konferencja rolnicza organizowana przez Fundację EFRWP w której uczestniczyły również organizacje UPEMI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego) oraz UPEBI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego).
Noworoczne spotkanie Ministra Rolnictwa z Korpusem Dyplomatycznym
W dniu wczorajszym w odrestaurowanych pomieszczeniach służewieckiego hipodromu odbyło się, organizowane tradycyjnie już na początku roku, spotkanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego.
111 producentów rolnych i zakładów przetwórczych z certyfikatem jakości żywności QAFP
111 producentów rolnych i zakładów przetwórczych ma certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który jest gwarancją, że wyprodukowana w tym systemie żywność, np. wieprzowina, drób czy wędliny były kontrolowane na każdym etapie produkcji i jest najwyższej jakości.