15.04.2024

EKOSCHEMAT DOBROSTAN ZWIERZĄT- DOPŁATY ZWIĄZANE Z QAFP – PYTANIA I ODPOWIEDZI

Co należy zrobić , aby przystąpić do systemu QAFP? Należy wypełnić dokument „Zgłoszenie uczestnictwa w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP” dostępne na stronie https://qafp.pl/pliki-do-pobrania/ lub na stronach Jednostek Certyfikujących. Lista Jednostek certyfikujących znajduje się pod linkiem: https://qafp.pl/jednostki-certyfikujace/ Jakie warunki należy spełnić, aby  uzyskać płatność dobrostanową? posiadać certyfikat zgodnie z wymaganiami Systemu QAFP od 1 stycznia 2024 tuczniki muszą … Continued

02.04.2024

Ekoschemat czy dylemat

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego o ekoschematach. https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/upemi-ekoschemat-czy-dylemat,144066.html

19.03.2024

Konferencja PFPŻ ZP pt.: „Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego – wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR oraz doświadczenia przedsiębiorców”

X Kongres Rolnictwa
23.01.2024

X Kongres Rolnictwa

Trudne czasy rolnictwa, kryzys, rolnicza dwunastka. Tegoroczna edycja  Jubileuszowego Kongresu Rolnictwa udowodniła, że przyszłość polskiej wsi jest tematem ważnym, a o jej aspektach można rozmawiać ponad podziałami. Różne punkty widzenia oraz odmienne zdanie prezentujących pozwoliły spojrzeć szerzej na omawiane dyskursy. Za nami X KONGRES ROLNICTWA. Patronatem Honorowym wydarzenia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. UPEMI, … Continued

11.01.2024

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego jest jednym z założycieli Krajowej Rady Wieprzowiny.   https://www.pap.pl/aktualnosci/krajowa-rada-wieprzowiny-opracuje-strategie-rozwoju-hodowli-swin

29.12.2023

Zapraszamy do lektury najnowszego numeru „Mięsnego biuletynu informacyjnego”   MIĘSNY BIULETYN INFORMACYJNY NR 6

15.12.2023

QAFP w austriackich mediach

Austriacka agencja prasowa APA opublikowała dziś artykuł dotyczący systemu QAFP. Publikacja jest wynikiem wystąpienia Prezesa UPEMI Wiesława Różańskiego podczas spotkania z przedstawicielami ustriackiego przemysłu mięsnego w Wiedniu. Polnische Lebensmittelqualitätsregelungen – Quality Assurance for Food Products (QAFP) _ Botschaft der Republik Polen in Wien, 15.12.2023

13.12.2023

Materiały konferencyjne „Branża mięsna – szanse i wyzwania”

Szanowni Państwo, Serdecznie dziękujemy za udział w konferencji „Branża mięsna – szanse i wyzwania”, która odbyła się w dniu 8 grudnia 2023 roku. Postanowiliśmy podzielić się z Państwem prezentacjami, które wygłaszali prelegenci obecni na konferencji. Znajdziecie je w poniższych linkach: UPEMI_EBURY_ Grudzien_2023Magik_Montostal_prez_UPEMI MITMAR – RYSZARD GUDAJ Prezentacja Kancelaria Brokerska Janowski i Wspólnicy Konferencja UPEMI Bank … Continued

07.12.2023

Najnowsze wydanie „Mięsnego biuletynu informacyjnego”

W poniższym linku znajdziecie najnowsze wydanie mięsnego biuletynu informacyjnego. MIĘSNY BIULETYN INFORMACYJNY NR 5

29.11.2023

UPEMI liderem projektów badawczych związanych z ochroną środowiska

Upemi liderem grup operacyjnych „Redukcja GHG w chowie drobiu i produkcji jaj”. Grupa realizuje projekt „Przyjazna dla klimatu technologia produkcji wysokiej jakości jaj i mięsa drobiowego w oparciu o innowacyjne metody redukcji emisji szkodliwych gazów z fermy do środowiska”. https://kalkulatorco2drob.pl/ oraz „GHG W PRODUKCJI MIĘSNEJ”. Grupa zrealizowała projekt „Przyjazna dla klimatu polska wołowina i wieprzowina wysokiej jakości”. https://kalkulatorco2.pl/

Rozpoczęto prace nad Strategią Polska Wołowina 2030
18.07.2023

Rozpoczęto prace nad Strategią Polska Wołowina 2030

Szanowni Rolnicy, Producenci, Hodowcy, Przetwórcy, Szanowni Państwo, W imieniu Rady Sektora Wołowiny uprzejmie informujemy, iż w dniu 14 lipca 2023 r. na posiedzeniu Zespołu ds. Stabilizacji Rynku Wołowiny Porozumienia Rolniczego zostały rozpoczęte prace nad Strategią Polska Wołowina 2030. Zapraszamy do zgłaszania uwag, zmian i modyfikacji do Strategii Polska Wołowina 2022, która będzie stanowić podstawy do … Continued

wołowina
05.07.2023

UPEMI reaguje na artykuł Gazety Wyborczej rzucający oskarżenia na branżę mięsną

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego reaguje na dzisiejsze doniesienia Gazety Wyborczej dotyczące rzekomego występowania wirusa ptasiej grypy w mięsie drobiowym. Organizacja przekonuje, że najlepszym rozwiązaniem jest cierpliwość, spokój i poczekanie na wyniki badań, które będą mogły być w 100% potwierdzone przez odpowiednie instytucje i naukowców. Artykuł zamieszczony w dzisiejszym wydaniu Gazety Wyborczej wprost stwierdza, … Continued

UPEMI na konferencji Bezpieczeństwo żywnościowe świata w trzeciej dekadzie XXI w.
21.03.2023

UPEMI na konferencji Bezpieczeństwo żywnościowe świata w trzeciej dekadzie XXI w.

13 marca 2023 r. Prezes Wiesław Różański zabierał głos podczas zorganizowanej przez Instytut Rynków i Konkurencji, Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie, Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie XIII ogólnopolskiej konferencji z cyklu „Przedsiębiorstwo w globalnej gospodarce” . Przedmiotem dyskusji naukowców i przedstawicieli biznesu były następujące kwestie: jaki jest charakter relacji pomiędzy firmami agrobiznesu polskiego i ukraińskiego (komplementarność, substytucyjność, konkurencyjność)? … Continued

List otwarty organizacji i zrzeszeń sektora rolno-spożywczego
21.03.2023

List otwarty organizacji i zrzeszeń sektora rolno-spożywczego

Panie Premierze, od 10 lat nieustannie upada polska produkcja trzody chlewnej (dziennie likwidowanych jest kilkanaście stad hodowlanych), polscy hodowcy drobiu, stają się bezradni wobec zalewu taniego surowca pochodzącego z Ukrainy. Polski rynek zalewany jest przez tanie zboże z zagranicy, a producenci i przetwórcy mleka mierzą się niezmiennie wysokimi kosztami produkcji przy ciągle spadającej cenie skupu. Podobne procesy zachodzą w sektorach produkcji i hodowli pozostałych płodów rolnych.

UPEMI stanowczo negatywnie opiniuje i odrzuca projekt ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa
21.03.2023

UPEMI stanowczo negatywnie opiniuje i odrzuca projekt ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego popiera działania ukierunkowane na ochronę przychodów i dochodów polskich rolników i producentów rolnych, jednak jednoznacznie negatywnie ocenia projekt ustawy FOR z dnia 14.02.2023 r.

01.03.2023

Bezpłatne Webinarium PFPŻ ZP Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjności przedsiębiorstw sektora przetwórstwa spożywczego 28 stycznia 2022 r. W imieniu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, kwartalnika „Food-Lex” i Fundacji Climate Strategies Poland zapraszamy na webinarium nt. śladu węglowego firm i jego znaczenia dla rozwoju firm sektora przetwórstwa spożywczego i ich konkurencyjności, które odbędzie … Continued

Logo UE
Logo UE
Logo UE