Aktualności
Spotkajmy się – Forum Rynku Spożywczego i Handlu!
Zapraszamy na Forum Rynku Spożywczego i Handlu, największą konferencję w Polsce poświęconą sektorowi spożywczemu, handlowemu oraz HoReCa, która odbędzie się 4 i 5 listopada 2024 roku w warszawskim hotelu Sheraton Grand Warsaw. Mamy również przyjemność poinformować, że UPEMI jest partnerem tego wyjątkowego wydarzenia. W trakcie dwóch dni spotkają się kluczowi producenci, dostawcy oraz przedstawiciele rządu … Continued
Nagroda Specjalna – Za zaangażowanie w rozwój polskiej branży mięsnej
Z dumą informujemy, że Wiesław Różański, Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), został wyróżniony prestiżową statuetką w kategorii „Nagroda Specjalna – Za zaangażowanie w rozwój polskiej branży mięsnej” podczas gali Złotej Setki Polskiego Rolnictwa, organizowanej przez Wprost. Złota Setka Polskiego Rolnictwa to ranking honorujący osoby i instytucje, które przyczyniają się do rozwoju polskiego … Continued
Wizyta Delegacji Koreańskich Przedsiębiorców w Polsce
23 września 2024 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się ważne spotkanie z udziałem delegacji koreańskich przedsiębiorców oraz przedstawicieli polskiej branży mięsnej. Głównym celem było omówienie możliwości eksportu polskiego mięsa do Korei Południowej, w ramach projektu „Mięso z Polski w Republice Korei”, prowadzonego przez UPEMI. W spotkaniu uczestniczyli kluczowi przedstawiciele administracji rządowej, m.in. … Continued
Konferencja on-line – ESG i zrównoważony rozwój w branży żywnościowej
Zapraszamy na konferencję online: ESG i zrównoważony rozwój w branży żywnościowej, która odbędzie się 2 października 2024 r. Z dumą informujemy, że UPEMI objęło patronat nad konferencją pt.: ESG i zrównoważony rozwój w branży żywnościowej, organizowaną przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie jest skierowane do firm z całego łańcucha produkcji … Continued
Przyszłość branży trzody chlewnej według OECD i FAO
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa Organizacji Narodów Zjednoczonych (OECD) opublikowały raport dotyczący światowego rynku trzody chlewnej prezentujący perspektywy rozwoju na lata 2024-2033. Prognozy zawarte w dokumencie wskazują, że globalny rynek wieprzowiny czekają istotne zmiany, z różnymi wyzwaniami i szansami dla producentów. Zgodnie … Continued
II Festiwal Polskiej Żywności #KUPUJŚWIADOMIE
Lubisz polską kuchnię, a czas spędzony na gotowaniu to ekstra zabawa? Dbasz o zdrową dietę i świadomie wybierasz produkty do koszyka? Kupujesz u lokalnych wytwórców? W takim razie musisz tam być – II FESTIWAL POLSKIEJ ŻYWNOŚCI #KUPUJŚWIADOMIE na PGE Narodowym w Warszawie. To wydarzenie stworzone specjalnie dla Ciebie! Zapraszamy w najbliższy weekend 7-8 września … Continued
Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców, która odbędzie się w dniu 22 października 2024 r. na platformie Zoom. W PROGRAMIE: Stosowanie dodatków i aromatów w środkach spożywczych Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB … Continued
UPEMI w Wietnamie
W dniu 7 sierpnia odbyło się spotkanie delegacji Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), reprezentowanej przez Prezesa Zarządu Wiesława Różańskiego oraz Zbigniewa Marcinkowskiego z Firmy Marcinkowscy Sp. z o.o., z przedstawicielami wietnamskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z Departamentu Zdrowia Zwierząt. Podczas spotkania omówiono aktualne wyzwania związane z eksportem mięsa drobiowego, wieprzowego oraz wołowego … Continued
Nowy rozdział w dyplomacji gospodarczej
30 lipca branża mięsna spotkała się z Sekretarzami Stanu Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Obrony Narodowej, Ministerstwa Rozwoju i Technologii, PAiH i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie było wspólną inicjatywą Ministra Rolnictwa Czesława Siekierskiego i Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Celem spotkania było przyspieszenie postępów w szerszym otwarciu rynku Korei Południowej na produkty oferowane … Continued
Misja gospodarcza do Korei Południowej
Z przyjemnością informujemy o trwającej misji gospodarczej do Republiki Korei Południowej, organizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. W wydarzeniu bierze udział Pan Michał Kołodziejczak – Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Paweł Meyer – Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, a także kluczowe organizacje branżowe i przedstawiciele polskich zakładów mięsnych. Podczas pierwszego dnia misji … Continued
Konferencja “Branża mięsna – szanse i wyzwania”
Za nami kolejna edycja konferencji „Branża mięsna – szanse i wyzwania”, która odbyła się w Warszawie 24 maja 2024 roku. Za udział w konferencji bardzo serdecznie dziękujemy Panu Jackowi Czerniakowi sekretarzowi stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Panu Pawłowi Meyerowi zastępcy Głównego Inspektora Weterynarii oraz Panu Tomaszowi Chróstnemu Prezesowi UOKiK. Dziękujemy również wszystkim ekspertom … Continued
Weekend z UPEMI
Weekend z UPEMI był bardzo pracowity. W niedzielę gościliśmy Was w naszym foodtrucku, na pikniku Poznaj Dobrą Żywność. Kolejka nie miała końca, ale poradziliśmy sobie doskonale. Mogliście spróbować pysznych dań z wieprzowiny i drobiu, a nawet spotkać Pana Ministra Rolnictwa Czesława Siekierskiego! Dziękujemy wszystkim odwiedzającym nasze stoisko.
EKOSCHEMAT DOBROSTAN ZWIERZĄT- DOPŁATY ZWIĄZANE Z QAFP – PYTANIA I ODPOWIEDZI
Co należy zrobić , aby przystąpić do systemu QAFP? Należy wypełnić dokument „Zgłoszenie uczestnictwa w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP” dostępne na stronie https://qafp.pl/pliki-do-pobrania/ lub na stronach Jednostek Certyfikujących. Lista Jednostek certyfikujących znajduje się pod linkiem: https://qafp.pl/jednostki-certyfikujace/ Jakie warunki należy spełnić, aby uzyskać płatność dobrostanową? posiadać certyfikat zgodnie z wymaganiami Systemu QAFP od 1 stycznia 2024 tuczniki muszą … Continued
Ekoschemat czy dylemat
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego o ekoschematach. https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/upemi-ekoschemat-czy-dylemat,144066.html
Konferencja PFPŻ ZP pt.: “Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego – wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR oraz doświadczenia przedsiębiorców”
X Kongres Rolnictwa
Trudne czasy rolnictwa, kryzys, rolnicza dwunastka. Tegoroczna edycja Jubileuszowego Kongresu Rolnictwa udowodniła, że przyszłość polskiej wsi jest tematem ważnym, a o jej aspektach można rozmawiać ponad podziałami. Różne punkty widzenia oraz odmienne zdanie prezentujących pozwoliły spojrzeć szerzej na omawiane dyskursy. Za nami X KONGRES ROLNICTWA. Patronatem Honorowym wydarzenia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. UPEMI, … Continued