19.03.2024

Konferencja PFPŻ ZP pt.: „Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego – wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR oraz doświadczenia przedsiębiorców”

X Kongres Rolnictwa
23.01.2024

X Kongres Rolnictwa

Trudne czasy rolnictwa, kryzys, rolnicza dwunastka. Tegoroczna edycja  Jubileuszowego Kongresu Rolnictwa udowodniła, że przyszłość polskiej wsi jest tematem ważnym, a o jej aspektach można rozmawiać ponad podziałami. Różne punkty widzenia oraz odmienne zdanie prezentujących pozwoliły spojrzeć szerzej na omawiane dyskursy. Za nami X KONGRES ROLNICTWA. Patronatem Honorowym wydarzenia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. UPEMI, … Continued

11.01.2024

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego jest jednym z założycieli Krajowej Rady Wieprzowiny.   https://www.pap.pl/aktualnosci/krajowa-rada-wieprzowiny-opracuje-strategie-rozwoju-hodowli-swin

29.12.2023

Zapraszamy do lektury najnowszego numeru „Mięsnego biuletynu informacyjnego”   MIĘSNY BIULETYN INFORMACYJNY NR 6

15.12.2023

QAFP w austriackich mediach

Austriacka agencja prasowa APA opublikowała dziś artykuł dotyczący systemu QAFP. Publikacja jest wynikiem wystąpienia Prezesa UPEMI Wiesława Różańskiego podczas spotkania z przedstawicielami ustriackiego przemysłu mięsnego w Wiedniu. Polnische Lebensmittelqualitätsregelungen – Quality Assurance for Food Products (QAFP) _ Botschaft der Republik Polen in Wien, 15.12.2023

13.12.2023

Materiały konferencyjne „Branża mięsna – szanse i wyzwania”

Szanowni Państwo, Serdecznie dziękujemy za udział w konferencji „Branża mięsna – szanse i wyzwania”, która odbyła się w dniu 8 grudnia 2023 roku. Postanowiliśmy podzielić się z Państwem prezentacjami, które wygłaszali prelegenci obecni na konferencji. Znajdziecie je w poniższych linkach: UPEMI_EBURY_ Grudzien_2023Magik_Montostal_prez_UPEMI MITMAR – RYSZARD GUDAJ Prezentacja Kancelaria Brokerska Janowski i Wspólnicy Konferencja UPEMI Bank … Continued

07.12.2023

Najnowsze wydanie „Mięsnego biuletynu informacyjnego”

W poniższym linku znajdziecie najnowsze wydanie mięsnego biuletynu informacyjnego. MIĘSNY BIULETYN INFORMACYJNY NR 5

29.11.2023

UPEMI liderem projektów badawczych związanych z ochroną środowiska

Upemi liderem grup operacyjnych „Redukcja GHG w chowie drobiu i produkcji jaj”. Grupa realizuje projekt „Przyjazna dla klimatu technologia produkcji wysokiej jakości jaj i mięsa drobiowego w oparciu o innowacyjne metody redukcji emisji szkodliwych gazów z fermy do środowiska”. https://kalkulatorco2drob.pl/ oraz „GHG W PRODUKCJI MIĘSNEJ”. Grupa zrealizowała projekt „Przyjazna dla klimatu polska wołowina i wieprzowina wysokiej jakości”. https://kalkulatorco2.pl/

Rozpoczęto prace nad Strategią Polska Wołowina 2030
18.07.2023

Rozpoczęto prace nad Strategią Polska Wołowina 2030

Szanowni Rolnicy, Producenci, Hodowcy, Przetwórcy, Szanowni Państwo, W imieniu Rady Sektora Wołowiny uprzejmie informujemy, iż w dniu 14 lipca 2023 r. na posiedzeniu Zespołu ds. Stabilizacji Rynku Wołowiny Porozumienia Rolniczego zostały rozpoczęte prace nad Strategią Polska Wołowina 2030. Zapraszamy do zgłaszania uwag, zmian i modyfikacji do Strategii Polska Wołowina 2022, która będzie stanowić podstawy do … Continued

wołowina
05.07.2023

UPEMI reaguje na artykuł Gazety Wyborczej rzucający oskarżenia na branżę mięsną

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego reaguje na dzisiejsze doniesienia Gazety Wyborczej dotyczące rzekomego występowania wirusa ptasiej grypy w mięsie drobiowym. Organizacja przekonuje, że najlepszym rozwiązaniem jest cierpliwość, spokój i poczekanie na wyniki badań, które będą mogły być w 100% potwierdzone przez odpowiednie instytucje i naukowców. Artykuł zamieszczony w dzisiejszym wydaniu Gazety Wyborczej wprost stwierdza, … Continued

UPEMI na konferencji Bezpieczeństwo żywnościowe świata w trzeciej dekadzie XXI w.
21.03.2023

UPEMI na konferencji Bezpieczeństwo żywnościowe świata w trzeciej dekadzie XXI w.

13 marca 2023 r. Prezes Wiesław Różański zabierał głos podczas zorganizowanej przez Instytut Rynków i Konkurencji, Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie, Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie XIII ogólnopolskiej konferencji z cyklu „Przedsiębiorstwo w globalnej gospodarce” . Przedmiotem dyskusji naukowców i przedstawicieli biznesu były następujące kwestie: jaki jest charakter relacji pomiędzy firmami agrobiznesu polskiego i ukraińskiego (komplementarność, substytucyjność, konkurencyjność)? … Continued

List otwarty organizacji i zrzeszeń sektora rolno-spożywczego
21.03.2023

List otwarty organizacji i zrzeszeń sektora rolno-spożywczego

Panie Premierze, od 10 lat nieustannie upada polska produkcja trzody chlewnej (dziennie likwidowanych jest kilkanaście stad hodowlanych), polscy hodowcy drobiu, stają się bezradni wobec zalewu taniego surowca pochodzącego z Ukrainy. Polski rynek zalewany jest przez tanie zboże z zagranicy, a producenci i przetwórcy mleka mierzą się niezmiennie wysokimi kosztami produkcji przy ciągle spadającej cenie skupu. Podobne procesy zachodzą w sektorach produkcji i hodowli pozostałych płodów rolnych.

UPEMI stanowczo negatywnie opiniuje i odrzuca projekt ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa
21.03.2023

UPEMI stanowczo negatywnie opiniuje i odrzuca projekt ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego popiera działania ukierunkowane na ochronę przychodów i dochodów polskich rolników i producentów rolnych, jednak jednoznacznie negatywnie ocenia projekt ustawy FOR z dnia 14.02.2023 r.

01.03.2023

Bezpłatne Webinarium PFPŻ ZP Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjności przedsiębiorstw sektora przetwórstwa spożywczego 28 stycznia 2022 r. W imieniu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, kwartalnika „Food-Lex” i Fundacji Climate Strategies Poland zapraszamy na webinarium nt. śladu węglowego firm i jego znaczenia dla rozwoju firm sektora przetwórstwa spożywczego i ich konkurencyjności, które odbędzie … Continued

KONGRES MIĘSNY & ROŚLINNE ALTERNATYWY 2023
20.02.2023

KONGRES MIĘSNY & ROŚLINNE ALTERNATYWY 2023

Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy 2023 to najważniejsza konferencja i targi B2B integrujące branżę mięsną oraz producentów zamienników roślinnych. Tegoroczna edycja odbędzie się już 2 marca w hotelu Airport Okęcie w Warszawie i koncentrować się będzie wokół wyzwań, z jakimi musi zmierzyć się branża mięsna, oraz perspektyw dynamicznie rozwijającej się branży producentów roślinnych alternatyw. UPEMI patron wydarzenia już dziś zaprasza do rejestracji.

25.10.2022

Spotkajmy się! Już wkrótce odbędzie się Forum Rynku Spożywczego i Handlu – największa i prestiżowa konferencję poświęconą sektorowi spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce. UPEMI patronem wydarzenia.

Logo UE
Logo UE
Logo UE