UPEMI na konferencji Bezpieczeństwo żywnościowe świata w trzeciej dekadzie XXI w.
21.03.2023

UPEMI na konferencji Bezpieczeństwo żywnościowe świata w trzeciej dekadzie XXI w.

13 marca 2023 r. Prezes Wiesław Różański zabierał głos podczas zorganizowanej przez Instytut Rynków i Konkurencji, Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie, Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie XIII ogólnopolskiej konferencji z cyklu „Przedsiębiorstwo w globalnej gospodarce” . Przedmiotem dyskusji naukowców i przedstawicieli biznesu były następujące kwestie: jaki jest charakter relacji pomiędzy firmami agrobiznesu polskiego i ukraińskiego (komplementarność, substytucyjność, konkurencyjność)? … Continued

List otwarty organizacji i zrzeszeń sektora rolno-spożywczego
21.03.2023

List otwarty organizacji i zrzeszeń sektora rolno-spożywczego

Panie Premierze, od 10 lat nieustannie upada polska produkcja trzody chlewnej (dziennie likwidowanych jest kilkanaście stad hodowlanych), polscy hodowcy drobiu, stają się bezradni wobec zalewu taniego surowca pochodzącego z Ukrainy. Polski rynek zalewany jest przez tanie zboże z zagranicy, a producenci i przetwórcy mleka mierzą się niezmiennie wysokimi kosztami produkcji przy ciągle spadającej cenie skupu. Podobne procesy zachodzą w sektorach produkcji i hodowli pozostałych płodów rolnych.

UPEMI stanowczo negatywnie opiniuje i odrzuca projekt ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa
21.03.2023

UPEMI stanowczo negatywnie opiniuje i odrzuca projekt ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego popiera działania ukierunkowane na ochronę przychodów i dochodów polskich rolników i producentów rolnych, jednak jednoznacznie negatywnie ocenia projekt ustawy FOR z dnia 14.02.2023 r.

01.03.2023

Bezpłatne Webinarium PFPŻ ZP Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjności przedsiębiorstw sektora przetwórstwa spożywczego 28 stycznia 2022 r. W imieniu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, kwartalnika „Food-Lex” i Fundacji Climate Strategies Poland zapraszamy na webinarium nt. śladu węglowego firm i jego znaczenia dla rozwoju firm sektora przetwórstwa spożywczego i ich konkurencyjności, które odbędzie … Continued

KONGRES MIĘSNY & ROŚLINNE ALTERNATYWY 2023
20.02.2023

KONGRES MIĘSNY & ROŚLINNE ALTERNATYWY 2023

Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy 2023 to najważniejsza konferencja i targi B2B integrujące branżę mięsną oraz producentów zamienników roślinnych. Tegoroczna edycja odbędzie się już 2 marca w hotelu Airport Okęcie w Warszawie i koncentrować się będzie wokół wyzwań, z jakimi musi zmierzyć się branża mięsna, oraz perspektyw dynamicznie rozwijającej się branży producentów roślinnych alternatyw. UPEMI patron wydarzenia już dziś zaprasza do rejestracji.

25.10.2022

Spotkajmy się! Już wkrótce odbędzie się Forum Rynku Spożywczego i Handlu – największa i prestiżowa konferencję poświęconą sektorowi spożywczemu, handlowemu i HoReCa w Polsce. UPEMI patronem wydarzenia.

Konferencja PFPŻ ZP – Informowanie i reklama produktów sektora żywnościowego
26.09.2022

Konferencja PFPŻ ZP – Informowanie i reklama produktów sektora żywnościowego

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Informowanie i reklama produktów sektora żywnościowego – aktualne otoczenie prawne, praktyka, trendy, orzecznictwo”, która odbędzie się w dniu 11 października 2022 r. na platformie ZOOM.

UPEMI oraz inne organizacje branżowe inicjatorami Programu odbudowy sektora wieprzowiny
22.08.2022

UPEMI oraz inne organizacje branżowe inicjatorami Programu odbudowy sektora wieprzowiny

Od kilku miesięcy UPEMI aktywnie zabiegała o stworzenie przy MRiRW zespołu, który opracuje praktyczną strategię rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego w celu zahamowania dramatycznego spadku pogłowia świń w Polsce.

Gościliśmy dzieci podczas pikniku w ogrodach KPRM
14.06.2022

Gościliśmy dzieci podczas pikniku w ogrodach KPRM

…Wszystkie dzieci nasze są Kasia, Michael, Małgosia, John Na serca dnie mają swój dom Uchyl im serce jak drzwi… Kochane dzieci, Dziękujemy, że tak tłumnie odwiedzaliście stoisko UPEMI podczas pikniku w ogrodach KPRM. Świat widziany Waszymi oczami jest piękny, kolorowy i dobry o czym świadczą piękne rysunki. Szczególne podziękowanie składamy dzieciom z Ukrainy, które pokonały … Continued

Lech Kołakowski chce włączyć interwencjonizm państwowy w odbudowie pogłowia trzody chlewnej
27.05.2022

Lech Kołakowski chce włączyć interwencjonizm państwowy w odbudowie pogłowia trzody chlewnej

Sekretarz Stanu Lech Kołakowski omówił w czasie konferencji Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) sytuację branży mięsnej w Polsce w kontekście obecnych trudności związanych z chorobami zakaźnymi (pandemia COVID-19, ASF), wojną na Ukrainie i wysokimi kosztami produkcji rolnej.

Podsumowanie konferencji pt. „Branża mięsna – szanse i wyzwania”
25.05.2022

Podsumowanie konferencji pt. „Branża mięsna – szanse i wyzwania”

W imieniu Zarządu, członków i pracowników UPEMI serdecznie dziękuję za Państwa udział w naszym wydarzeniu w dniu 20 maja 2022 r. Konferencja z Państwa aktywnym udziałem stała się niepowtarzalną okazją do wymiany poglądów i doświadczeń, dyskusji o rzeczywistości w jakiej funkcjonuje obecnie branża mięsna oraz do nawiązywania relacji biznesowych. Z dumą mogę powiedzieć, że po … Continued

Konferencja „Branża mięsna – szanse i wyzwania”
18.05.2022

Konferencja „Branża mięsna – szanse i wyzwania”

Dynamiczne zmiany jakie w ostatnim czasie zachodzą na rynku mięsa w Polsce w UE i na świecie dotyczą bezpośrednio wszystkich tych grup i mają wpływ na ich dalszy rozwój lub nawet możliwość kontynuacji działalności gospodarczej. Przedstawiciele całego łańcucha produkcji każdego gatunku mięsa, potrzebują aktualnych, wiarygodnych informacji, przedstawionych kompleksowo i w przejrzysty sposób, przez ekspertów z różnych obszarów, które mają min. bezpośredni wpływ na koszty produkcji lub aktualne i potencjalne rynki zbytu.

branża mięsnakonferencja
Warszawa, 28 marca 2022 r. zapraszamy na Seminarium pt. „Wysoka jakość europejskiego mięsa – tradycja i pasja”z udziałem importerów mięsa z USA i Kanady
22.03.2022

Warszawa, 28 marca 2022 r. zapraszamy na Seminarium pt. „Wysoka jakość europejskiego mięsa – tradycja i pasja”z udziałem importerów mięsa z USA i Kanady

Agenda seminarium 28.03.2022

List otwarty
01.03.2022

List otwarty

„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi. ”                                                                                                                       Jan Paweł II Drodzy członkowie UPEMI, współpracownicy, partnerzy, przyjaciele Wydarzenia na Ukrainie sprawiły, że stanęliśmy wszyscy w obliczu wielkiej próby. Próby człowieczeństwa. Bez względu na nasze poglądy nie możemy … Continued

pomocUKRAINAwojna
29.09.2021

Konferencja on-line PFPŻ ZP Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń 20-21 października 2021 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń, która odbędzie się w dniach 20-21 października 2021 r. na platformie ZOOM. W programie: Rekomendacja krajowa Czech dotycząca podawania możliwej i niezamierzonej obecności alergenów pokarmowych lub substancji spożywczych powodujących reakcje … Continued

06.09.2021

Targi POLAGRA 4-6 października 2021 r.

Targi POLAGRA | zapraszają do bezpłatnego udziału Od lat Targi POLAGRA integrują branżę spożywczo-gastronomiczną. Nie inaczej będzie w tym roku. W październiku wydarzenie powraca w nowej formule. W imieniu organizatorów, czyli Grupy MTP, zapraszamy do bezpłatnego udziału w tegorocznej edycji Targów POLAGRA, która odbędzie się w dniach 4-6 października 2021 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. … Continued

Logo UE
Logo UE
Logo UE