Aktualności

POLAGRA 2021
POLAGRA 2021 POLAGRA to wydarzenie o najdłuższej tradycji biznesowej w Polsce, jedno z kluczowych wydarzeń branży spożywczej i HoReCa. Tegoroczna edycja wydarzenia zaplanowana została na dni 4-6 października. Co roku udział w tych targach bierze kilkuset wystawców i kilkadziesiąt tysięcy zwiedzających z całego świata. W ubiegłym roku było to jedno z nielicznych wydarzeń branżowych, które, … Continued

Akademia Prawa Żywnościowego 19-20 maja 2021 r.
Akademia Prawa Żywnościowego 19-20 maja 2021 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Akademia Prawa Żywnościowego, która odbędzie się w dniach 19-20 maja 2021 r. na platformie ZOOM. W programie: Zanieczyszczenia żywności – nowe wymagania i prace legislacyjne Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów do kontaktu z żywnością … Continued

20 kwietnia – WEBINARIUM dla producentów, importerów i eksporterów
W ramach realizacji kampanii informacyjno-promocyjnej „Polska wołowina na japońskim stole” Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego ma przyjemność zaprosić do udziału w Webinarium z udziałem prelegentów i ekspertów z Japonii. Wydarzeniu odbędzie się 20 kwietnia 2021 r. (wtorek) od godz. 9:00, a wśród tematów m.in. aktualna sytuacja gospodarcza Japonii, oczekiwania japońskich importerów względem oferty produktowej … Continued

Webinarium pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne”
Webinarium PFPŻ ZP
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w webinarium pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne”, które odbędzie się w dniach 17-18 czerwca 2020 r. na platformie ZOOM.
W programie:
Substancje pomagające w przetwarzaniu
Nowe składniki żywności – zasady stosowania
Izomery trans w środkach spożywczych
Opakowania z recyklingu przeznaczone do żywności

UPEMI popiera Apel do Premiera i Ministra Zdrowia
Wszyscy obywatele są równi wobec prawa. Jako przedstawiciele organizacji reprezentujących polskie rolnictwo, leśnictwo oraz ochronę środowiska z zaniepokojeniem obserwujemy sytuację z ostatnich dni, związaną z bezpardonowym atakiem organizacji ekologicznych, które w sposób dla nas niezrozumiały, usilnie starają się zaburzyć funkcjonowanie państwa w tym trudnym i skomplikowanym dla nas wszystkich czasie.

W tym trudnym dla gospodarki okresie – czas na patriotyzm konsumencki!
W obliczu obecnej sytuacji spowodowanej wirusem COVID-19 przekaz kolejnej odsłony kampanii prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stanowi ważny apel do ogółu społeczeństwa: „Kupuj świadomie” , „Produkt polski” „Twój wybór ma znaczenie”. Kupowanie żywności ze znakiem PRODUKT POLSKI służy polskiemu rolnictwu i polskiej gospodarce. Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego przyłącza się do akcji – pamiętajmy … Continued

Główny Lekarz Weterynarii: mięso z nielegalnego uboju jest bezpieczne
Na konferencji prasowej na temat bezpieczeństwa żywności Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas poinformowali, że mięso z nielegalnego uboju, pochodzące z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, jest bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi.

UPEMI w Parlamencie Europejskim- Round Table Discussion
W dniu dzisiejszym Agnieszka Różańska w imieniu UPEMI jest obecna w Parlamencie Europejskim biorąc udział w Dyskusji – Round Table Discussion – dotyczącej zapobieganiu protekcjonizmowi, którego przejawy blokują swobodny i pełny udział we Wspólnym Rynku UE.

Debata o jakości pod patronatem UPEMI
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego objęła patronatem debatę pt. „Jakość jako przewaga konkurencyjności i szansa na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych”, która odbyła się w dniu 10 kwietnia br., podczas V Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw.