
„Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w branży spożywczej w dziedzinie Przetwórstwo mleczarskie w Zespole Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem”Nr. Projektu KPO/24/BCU/W/0012
PROJEKT PT. „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w branży spożywczej w dziedzinie Przetwórstwo mleczarskie w Zespole Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem” współfinansowany z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO)
w ramach konkursu
„Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności (BCU), realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej (CoVEs)”
OPIS PROJEKTU
Jednym z głównych filarów polskiej gospodarki jest przemysł spożywczy. Ważną rolę odgrywa
w nim branża mleczarska. Produkcja mleka należy do najważniejszych gałęzi gospodarki rolnej w Polsce. Ma duże znaczenie ekonomiczne, ponieważ jest źródłem utrzymania dla wielu gospodarstw rolnych oraz pełni rolę zaplecza surowcowego dla krajowego przemysłu mleczarskiego. Produkty przetwórstwa mleka stanowią także niezbędny surowiec w wielu dziedzinach przemysłu spożywczego oraz w przemyśle farmaceutycznym. Na przestrzeni lat polski przemysł mleczarski podążał za zmieniającymi się uwarunkowaniami rynkowymi, których efektem była koncentracja produkcji i przetwórstwa mleka. Nowoczesne zaplecze technologiczne, wysoka jakość surowca oraz produktów mlecznych sprawiają, że krajowy przemysł mleczarski jest konkurencyjny na rynku międzynarodowym. Polska, dzięki swojej silnej pozycji, ma szansę przekształcić wszelkie wyzwania jakie stoją przed mleczarstwem w możliwości – poprzez inwestycje w badania, innowacje i adaptację do nowych warunków rynkowych.
Aby to osiągnąć niezbędne są do tego wyspecjalizowane i wykwalifikowane kadry.
Zawody Technik technologii żywności i Technik przetwórstwa mleczarskiego, Operator maszyn
i urządzeń przemysłu spożywczego są zawodami niedocenionymi. Może rodzić to w przyszłości ryzyko niedoborów personelu w dziedzinie przetwórstwa mleczarskiego. Niezbędne są pilne działania, które podejmie Branżowe Centrum Umiejętności dedykowane dziedzinie przetwórstwa mleczarskiego. Jego zadaniem przede wszystkim będzie kształcenie przyszłych kadr dla branży przetwórstwa mleczarskiego, na szeroką skalę, upowszechnianie współpracy środowiska kształcenia zawodowego, nauki, biznesowego, badawczego, definiowanie
i upowszechnianie potrzeb pracodawców jak również promocja branży i wskazywania jej potencjału rozwojowego.
Założone przedsięwzięcia w pełni wpisują się w założenia KPO. BCU będzie miało realny wpływ na udoskonalenie systemu edukacji, wprowadzając nowoczesne mechanizmy uczenia się przez całe życie ze szczególnym naciskiem na lepsze dopasowanie do potrzeb nowoczesnej gospodarki, wzrostu innowacyjności, zwiększania transferu nowych technologii oraz zielonej transformacji.
Po formalnym utworzeniu BCU założono podpisanie wielostronnej umowy współpracy. Będziemy dążyć do stworzenia szerokiego łańcucha współpracy z licznymi interesariuszami, m.in.: Zespołem Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem, Polską Izbą Mleka (organizacja branżowa), Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim (nauka), PUP (rynek pracy), Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (ośrodek badań i analiz).
Instytucje te będą stanowiły filar współpracy, która będzie długofalowo rozwijana i umacniania o kolejne instytucje. Dzięki temu zostanie zapewniona przestrzeń dla skutecznej współpracy szkół branżowych, uczelni, pracodawców, ośrodków badawczo-rozwojowych i innych instytucji otoczenia gospodarczego oraz dla promocji szkolnictwa zawodowego.
Do głównych założeń przedsięwzięcia należy dostosowanie kadr polskiej gospodarki
w odniesieniu do jej oczekiwań i wymagań w dziedzinie przetwórstwa mleczarskiego, a co za tym idzie wzmocnienie tej dziedziny przetwórstwa spożywczego. W ramach BCU przewidziano szereg działań, które mają przynieść takie rezultaty. Są to m.in. działania edukacyjno-szkoleniowe, działania integrująco-wspierające, innowacyjno-rozwojowe, oraz doradczo-promocyjne. Takie zintegrowane podejście zapewni kompleksowe objęcie wsparciem branży przemysłu spożywczego w dziedzinie przetwórstwa mleczarskiego, wzmocnienie oraz rozwój jej potencjału, w tym między innymi dzięki przygotowaniu wykwalifikowanych kadr polskiej gospodarki.
PROJEKT REALIZOWANY W PARTNERSTWIE:
- Lider: Powiat Wysokomazowiecki z Zespołem Szkół Zawodowych
Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem
Partnerzy
- Polska Izba Mleka
- Uniwersytet Warmińsko – Mazurski
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
OKRES REALIZACJI PROJEKTU
Od 01.06.2024 do 30-06-2026
CEL GŁÓWNY
Wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w branży spożywczej, poprzez utworzenie i wsparcie funkcjonowania BCU w dziedzinie Przetwórstwo mleczarskie do 30 IX 2025 r. i przeszkolenie 300 uczestników, w tym 90 uczniów/studentów, 180 osób dorosłych, 30 nauczycieli kształcenia zawodowego do 30 VI 2026 r.
OBSZARY DZIAŁALNOŚCI
OBSZAR I – działalność edukacyjno-szkoleniowa. W szkoleniach i kursach weźmie udział co najmniej 300 osób, w tym 180 osób dorosłych, 90 uczniów i studentów oraz 30 nauczycieli.
OBSZAR II – działalność integrująco-wspierająca. Działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.
OBSZAR III – działalność innowacyjno-rozwojowa, transfer wiedzy i nowych technologii do edukacji, rozwiązań z zakresu zielonej i cyfrowej transformacji, nowatorskich rozwiązań
w kształceniu zawodowym w dziedzinie przetwórstwa mleczarskiego.
OBSZAR IV – działalność doradczo-promocyjna. Promowanie i rozwój zawodów w dziedzinie przetwórstwa mleczarskiego, przeprowadzenie konkursów branżowych dla uczniów, wspieranie szkół w realizacji doradztwa zawodowego.