Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
O projekcie
Projekt Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości jest realizowany w ramach Działania 2.12 Zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020.
Cel
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Projekt realizowany jest w partnerstwie, którego skład tworzą:
- Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców – Lider Projektu;
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – Partner;
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Partner;
- Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych – Partner.
Zakres działań w projekcie
- 12 posiedzeń członków Rady
- Udział członków Rady w wydarzeniach zewnętrznych
- Uruchomienie i działanie strony internetowej Rady
- Prowadzenie monitoringu prawa
- 12 spotkań grupy roboczej ds. monitoringu legislacji
- 12 spotkań grupy roboczej ds. współpracy edukacji z biznesem
- Przeprowadzenie 16 warsztatów regionalnych
- Opracowanie i rozesłanie publikacji – poradnika dla szkół i przedsiębiorców
- 4 dwudniowe Seminaria – Spotkania grupy roboczej ds. badań
- Opracowanie raportu kompetencje w branży spożywczej
- Opracowanie rekomendacji do sektorowej ramy kwalifikacji
- 2 Konferencje naukowo-eksperckie – Kompetencje pracowników branży spożywczej
- Opracowanie materiałów edukacyjno-informacyjnych dla instytucji rynku pracy
- Prowadzenie kontaktów z partnerami społecznymi
- Newslettery informacyjne
- Opracowanie rekomendacji do realizacji zadania 2.21
- 2-dniowe seminarium eksperckie
Projekt „Sektorowa Rada ds. kompetencji, sektor żywności wysokiej jakości” (nr UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18) jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, z Europejskiego Funduszu Społecznego oraz budżetu Państwa, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020; Priorytet II, działanie 2.12.
Wartość projektu: 1.464.252,60
Dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej: 1.234.302,18
Dofinansowanie z budżetu Państwa: 230.223,42 zł.