Opis

Zadanie było współorganizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ambasadę Polski w Wietnamie oraz ambasadę Wietnamu w Polsce. W ramach zadania współfinansowano przyjazd przedstawicieli branży mięsnej z Wietnamu (min. urzędników z Departamentu Zdrowia Zwierząt z Wietnamskiego Ministerstwa Rolnictwa) do Polski i ich wizyty w gospodarstwach produkujących świnie oraz zakładach oferujących polską wieprzowinę.

Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Czas trwania

Luty 2020 – grudzień 2021

Cel projektu

Głównym celem zadania było uzyskanie wzrostu popytu na polską wieprzowinę w Wietnamie poprzez przekazanie przedstawicielom branży mięsnej
z Wietnamu informacji o jakości i cechach, w tym zaletach, mięsa wieprzowego oraz o standardach bioasekuracji związanej z ASF.

Cele szczegółowe:

  • wzmocnienie wizerunku polskiej wieprzowiny w aspekcie jej jakości i bezpieczeństwa;
  • nawiązanie i umacnianie relacji z wietnamskimi partnerami biznesowymi;
  • zapoznanie urzędników z Departamentu Zdrowia Zwierząt wietnamskiego Ministerstwa Rolnictwa ze standardami produkcji mięsa wieprzowego w polskich zakładach urzędnikom;
  • zbudowanie mocnej pozycji polskich producentów wieprzowiny na rynku wietnamskim.

Grupa docelowa

Zadanie zostało skierowane do następujących grup:

  • Odbiorcy wieprzowiny na rynku wietnamskim – urzędnicy z DZZ z wietnamskiego Ministerstwa Rolnictwa, potencjalni importerzy wieprzowiny z Polski do Wietnamu. Zainteresowani głownie funkcjonowaniem gospodarstw i zakładów w strefach ASF oraz zasadami bioasekuracji związanymi z ASF stosowanymi w Polsce.
  • Polscy producenci wieprzowiny zainteresowani utrzymaniem lub rozpoczęciem eksportu do Wietnamu

Działania

Zadanie obejmowało:

  • organizację wizyt w gospodarstwach produkujących świnie oraz zakładach oferujących wieprzowinę;
  • organizację spotkania z przedstawicielami MRiRW, GIW iinnych instytucji rządowych w sprawie bioasekuracji i zwalczania ASF w Polsce.

 

Logo UE
Logo UE
Logo UE