POLSKA WIEPRZOWINA NA WIETNAMSKI RYNEK
Opis
Zadanie było współorganizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ambasadę Polski w Wietnamie oraz ambasadę Wietnamu w Polsce. W ramach zadania współfinansowano przyjazd przedstawicieli branży mięsnej z Wietnamu (min. urzędników z Departamentu Zdrowia Zwierząt z Wietnamskiego Ministerstwa Rolnictwa) do Polski i ich wizyty w gospodarstwach produkujących świnie oraz zakładach oferujących polską wieprzowinę.
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Czas trwania
Luty 2020 – grudzień 2021
Cel projektu
Głównym celem zadania było uzyskanie wzrostu popytu na polską wieprzowinę w Wietnamie poprzez przekazanie przedstawicielom branży mięsnej
z Wietnamu informacji o jakości i cechach, w tym zaletach, mięsa wieprzowego oraz o standardach bioasekuracji związanej z ASF.
Cele szczegółowe:
- wzmocnienie wizerunku polskiej wieprzowiny w aspekcie jej jakości i bezpieczeństwa;
- nawiązanie i umacnianie relacji z wietnamskimi partnerami biznesowymi;
- zapoznanie urzędników z Departamentu Zdrowia Zwierząt wietnamskiego Ministerstwa Rolnictwa ze standardami produkcji mięsa wieprzowego w polskich zakładach urzędnikom;
- zbudowanie mocnej pozycji polskich producentów wieprzowiny na rynku wietnamskim.
Grupa docelowa
Zadanie zostało skierowane do następujących grup:
- Odbiorcy wieprzowiny na rynku wietnamskim – urzędnicy z DZZ z wietnamskiego Ministerstwa Rolnictwa, potencjalni importerzy wieprzowiny z Polski do Wietnamu. Zainteresowani głownie funkcjonowaniem gospodarstw i zakładów w strefach ASF oraz zasadami bioasekuracji związanymi z ASF stosowanymi w Polsce.
- Polscy producenci wieprzowiny zainteresowani utrzymaniem lub rozpoczęciem eksportu do Wietnamu
Działania
Zadanie obejmowało:
- organizację wizyt w gospodarstwach produkujących świnie oraz zakładach oferujących wieprzowinę;
- organizację spotkania z przedstawicielami MRiRW, GIW iinnych instytucji rządowych w sprawie bioasekuracji i zwalczania ASF w Polsce.