POLSKA SMAKUJE JAKOŚCIĄ QAFP
Opis
W ramach zadania przeprowadzono działania promocyjne mięsa wieprzowego produkowanego w polskim systemie certyfikacji. Promocja odbyła się poprzez rozszerzenie karty menu restauracji, która przystąpiła do projektu o dania przygotowane na bazie surowca QAFP oraz zamieszczenie informacji o systemie. Konsumenci/klienci restauracji korzystający z usług stacjonarnych restauracji jak również z posiłków serwowanych na wynos mieli okazję poznać jakość i smak dań przygotowanych na wieprzowinie QAFP oraz zwiększyć swoją wiedzę z zakresu produkcji mięsa w certyfikowanym systemie.
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Czas trwania
październik 2020 – grudzień 2021
Cele projektu
Cel główny:
- wzrost sprzedaży i konsumpcji wieprzowiny oraz zwiększenie świadomości i wiedzy wśród konsumentów poprzez działania informacyjne o jakości, cechach i zaletach mięsa wieprzowego, w tym o systemach jakości uznanych przez Ministra Rolnictwa.
Cel szczegółowe:
- Wzrost wiedzy oraz dostępności wieprzowiny QAFP dla konsumentów którzy cenią sobie dobrą polską kuchnię, są klientami restauracji i są zainteresowani zamawianiem posiłków na wynos.
Grupa docelowa
Zadanie zostało skierowane do:
- restauratorów – którzy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów poszukujących dań i potraw przygotowanych na bazie surowców wysokiej jakości (mięsa wieprzowego) w swoim menu bazują na produktach polskich wyprodukowanych w systemach jakości, posiadających certyfikat;
- konsumentów (klientów restauracji), ceniący sobie “dobrą kuchnię” dania i potrawy przygotowane na bazie surowców wysokiej jakości;
- konsumentów zainteresowanych zakupem posiłków na wynos.
Działania
Działania podjęte w ramach projektu:
- Działania promocyjne w mediach społecznościowych restauracji ( np. FB, IG, Linkedin itp.)- zwiększenie świadomości wśród klientów restauracji nt. mięsa wieprzowego QAFP
- Wprowadzenie do karty menu dań przygotowanych na bazie surowców QAFP (mięsa wieprzowego)-zapoznanie klientów restauracji z jakością potraw przygotowanych na bazie produktów QAFP
- Przeprowadzenie warsztatów kulinarnych przy okazji takich wydarzeń jak: Walentynki, Wielkanoc, majówka- zapoznanie konsumentów z jakością produktów QAFP oraz pokazanie technik kulinarnych, które przyczyniają się do wydobycia walorów smakowych mięsa