AKADEMIA WIEDZY O MIĘSIE OD POLA DO STOŁU – 2 EDYCJA
Opis
Zadanie było realizowane w oparciu o działania w mediach społecznościowych (dedykowany profil na Facebooku), lokalnej prasie i rozgłośniach radiowych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, łódzkiego oraz mazowieckiego. Kampania aktywizowała młodzież ze szkół o profilach gastronomicznych i rolniczych pokazując, że praca w sektorze rolno – spożywczym to nowoczesne i odpowiedzialne zajęcie, a także ciekawa ścieżka rozwoju osobistego.
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego oraz Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego.
Czas trwania
kwiecień 2021 – styczeń 2021
Cel projektu
Celem głównym kampanii było promowanie spożycia i produkcji wołowiny oraz mięsa z indyka poprzez platformę edukacyjną wspierającą potencjalnych przyszłych pracowników sektora rolno-spożywczego i połączenie ich z praktyką.
Cele szczegółowe:
- edukacja oraz budowanie świadomości w zakresie tradycji i dorobku polskiego sektora rolno – spożywczego oraz możliwości związanych z praca w tym obszarze gospodarki;
- poinformowanie o tym jak w praktyce przebiega proces produkcji i prowadzenie działalności w ramach produkcji zwierzęcej oraz produkcji i przetwórstwa mięsa;
- zaprezentowanie etapów produkcji i dystrybucji mięsa wołowego oraz mięsa z indyka wraz z aspektem ich jakości i promocji;
- budowanie pozytywnego wizerunku mięsa wołowego oraz mięsa z indyka.
Grupa docelowa
Główną grupą docelową zadania są młodzi ludzie, uczniowie uczący się w ramach szkół o profilach związanych z obszarem rolno-spożywczym (np. rolnicze, technologiczne, dietetyczne, gastronomiczne). Ogółem wg danych GUS w kraju uczniowie kierunków kształcenia zawodowego o profilach produkcyjno-przetwórczych w branży rolno spożywczej oraz rolnym to grupa ok 20 tys. osób.
Pośrednio grupą docelową zadania są uczestniczy łańcucha produkcji mięsa z indyka oraz wołowiny, którzy biorąc udział w zadaniu będą dzielili się swoją wiedza i stworzą platformę edukacji praktycznej dla potencjalnych pracowników sektora rolno-spożywczego.
Działania
|