30 maja 2025 odbyła się konferencja „Jakość, konkurencyjność i przyszłość branży mięsnej” organizowana w programie informacyjno-promocyjnym “QAFP. Wszystkiego pysznego” realizowanym dzięki wsparciu z mechanizmu 13.3 – Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027.
Konferencja skupiała się na tematyce jakości oraz rozwoju i konkurencyjności polskiej branży mięsnej, uwzględniając 20 letnią obecność Polski w strukturach Unii Europejskiej. Przede wszystkim chcemy podziękować wszystkim prelegentom i uczestnikom za tak liczny udział i ważny głos, który w naszej ocenie może wpłynąć na losy branży mięsnej w Polsce, a także na obecność polskich produktów mięsnych na rynkach międzynarodowych. Mamy nadzieję, że debaty i prelekcje, które zostały przeprowadzone w ramach konferencji zyskały Państwa uznanie i pozwoliły na świeże spojrzenie na wyzwania stojące przed polską branżą mięsną. W swoich wystąpieniach każdy z prelegentów, niezależnie od tego czy debata dotyczyła rentowności i kondycji ekonomicznej, tematyki jakości, współpracy i rozwoju rynków międzynarodowych, podkreślał, że polska branża mięsna to przede wszystkim sukces. Co jeszcze ważniejsze sukces wypracowany w imponującym tempie i wobec wielu wyzwań, z których jak do tej pory wychodziliśmy zwycięsko. Mamy nadzieję i zrobimy wszystko, aby działo się tak dalej.
Konferencja „Jakość, konkurencyjność i przyszłość branży mięsnej” pokazała, że możliwe jest rozpoczęcie efektywnej współpracy pomiędzy przedstawicielami branży mięsnej oraz administracją rządową. Jednocześnie podkreślono bardzo wyraźnie, że kolejne sukcesy będą zależeć w głównej mierze od dalszej konsolidacji i wspólnego działania hodowców i przetwórców, których łączy wspólny cel – rozwój polskiej branży mięsnej.
Logo Fundusze Europejskie
Logo Polski
Logo UE